Wednesday, November 14, 2012

ZABRANA: Rampa za GM hranu u Srbiji! U Skupštini Srbije juče održano javno slušanje

U Skupštini Srbije juče održano javno slušanje

ZABRANA: Rampa za GM hranu u Srbiji!

Društvo,

Autor:

Stručnjaci: Vlada treba da uvede klauzulu kojom će zabraniti proizvodnju genetski modifikovanih organizama

skupština, poslanici, GMO, genetski modifikovani organizmi, genetska hrana
Poslanici saslušali stručnjake 
koji se protive prometu GMO
BEOGRAD - Dalje nećeš moći.

Srbiji nije potreban GMO, već treba da se posveti proizvodnji organske hrane! Ukratko, ovo su glavne poruke učesnika javnog slušanja o „uticaju genetski modifikovanih organizama na životnu sredinu i zdravlje“ koje je organizovao Odbor za zaštitu životne sredine u Skupštini Srbije.

Učesnici su otvoreno pokazali nepoverenje u državne institucije i nadležne inspekcijske službe kad je reč o proizvodnji i prodaji GM proizvoda.

- GMO je još jedan korak u sužavanju slobode u proizvodnji hrane. Srbiji GMO u ovom trenutku ne treba. Imamo uspešnu poljoprivrednu proizvodnju i imamo naše resurse. Nije „jugo“ napravio posao u Americi, nego džemperi „sirogojno“. Sačuvajmo tanjir koji su nam naši očevi ostavili - 

rekao je profesor dr Miodrag Dimitrijević s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Predstavnica Instituta za ratarstvo Mirjana Milošević kazala je da „Srbija do sada nije uspela da suzbije ni sivo tržište GM soje, čiji je uzgoj zabranjen, ali koja se gajila u Vojvodini i Mačvi“.

Predstavnik Zelenih Srbije Nenad Stamenković ponovio je da se taj pokret zalaže za uvođenje moratorijuma - potpune zabrane na uvoz, proizvodnju i promet GMO i proizvoda od GMO na 10 godina.

- Ispada da ćemo prvo da uvozimo GMO pa tek onda da istražujemo posledice - kazao je Stamenković.

Zanimljivo je da iz Ministarstva zdravlja niko nije učestvovao u javnom slušanju o GMO, što je predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Mileva Bojić Marković prokomentarisala rečima:

- To znači da pojedini predstavnici države ne žele da učestvuju - rekla je Bojić Marković.

(S. T.)


Nemoguće zabraniti GMO

Jadranka Zenić Zeljković iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine naglasila je da je 157 članica Svetske trgovinske organizacije prihvatilo pravila igre koje ona postavlja.

- Članice STO ne mogu da zabrane uvoz nijednog proizvoda, pa samim tim ni proizvoda od GMO. Ta pravila podjednako važe za sve. Članice mogu onemogućiti uvoz nekog konkretnog proizvoda odbijanjem pojedinačnih zahteva - rekla je Zenić Zeljković.

Kurir: http://www.kurir-info.rs/zabrana-rampa-za-gm-hranu-u-srbiji-clanak-508174

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.