Wednesday, November 21, 2012

Vesti +++ UNMIK ~ Nikolić: Srbija ima plan da ujedini bivše jugoslovenske republike


Opet? – Nikolić: Srbija ima plan da ujedini bivše jugoslovenske republike

Tomislav Nikolić izjavio 
u razgovoru sa 
specijalnim predstavnikom 
UNMIK-a Faridom Zarifom 
da je oslobađajuća presuda 
Gotovini i Mrakaču 
otežala proces pomirenja.

Nikolić je istakao i da je Srbija privržena stabilizaciji odnosa u regionu i da je na tom polju već mnogo učinila, ali da je presuda apelacionog veća Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala znatno otežala proces pomirenja Srbije i Hrvatske, kao i da ta neshvatljiva presuda može predstavljati veliki problem u budućnosti.

„Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog tribunala nikako ne ide u prilog“, istakao je Nikolić, a saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Nikolić je u razgovoru sa Zarifom istakao da će se Srbija temeljno pripremiti za zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje je zakazano za april sledeće godine.

Premijer Ivica Dačić zatražio da je od međunarodne misije pod okriljem UN osiguraju da svi građani na Kosovu i Metohiji imaju potpunu zaštitu i ista prava.

Zarif je, kako se navodi, pozdravio napore Srbije da se normalizuju odnosi u regionu i istakao da međunarodna zajednica izuzetno ceni napredak koji je Srbija do sada postigla.

Specijalni predstavnik UNMIK-a smatra da se od razgovora o svim spornim pitanjima u regionu ne sme odustati, jer je to jedini realan način za rešavanje problema.

Premijer Dačić je, u razgovoru sa Zarifom, poručio da Srbija insistira da međunarodne misije koje su pod okriljem UN osiguraju da svi građani na Kosovu i Metohiji imaju potpunu zaštitu i da uživaju jednaka prava. Dačić je ukazao da je neophodno da UNMIK ostane aktivan činilac sa značajnom ulogom u obezbeđivanju stabilne bezbednosti u južnoj pokrajini, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

U razgovoru je istaknuto da sva sporna pitanja i problemi na Kosovu i Metohiji treba da budu rešeni dijalogom i mirnim putem, jer je to jedini način da se obezbedi trajni mir, navedeno je u saopštenju. Zarif sutra treba da razgovara i s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

http://www.vestinet.rs/aktuelno/opet-nikolic-srbija-ima-plan-da-ujedini-bivse-jugoslovenske-republike

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.