Sunday, November 11, 2012

Putin Srbiji nudi vojni savez sa Rusijom


Putin Srbiji nudi vojni savez sa Rusijom

 

Predsednik Rusije traži stvaranje ambijenta kako bi se Srbija strateški okrenula Rusiji. Rusima važno da Južni tok bude i vojno obezbeđen.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji će po svoj prilici doći u posetu Srbiji 11. decembra, kad počne izgradnja gasovoda Južni tok, ponudiće predsedniku Tomislavu Nikoliću stvaranje privrednog ambijenta u kojem će Srbija strateški biti okrenuta Rusiji, saznaje Kurir. Pored jačanja ekonomskih veza, Putin će tokom razgovora tražiti i okretanje Srbije ka CSTO – ruskom vojnom savezu.

- Zbog izgradnje gasovoda Južni tok Putin očekuje da se Srbija strateški okrene Rusiji i upravo to će saopštiti Nikoliću tokom njihovog sastanka u decembru. Međutim, tema razgovora neće biti samo jačanje ekonomskih veza, već i mogućnost ulaska Srbije u ruski vojni savez. Prirodno je da Rusija želi i vojno da obezbedi prostor kojim prolazi Južni tok i da tu neće želeti da vidi vojnike NATO – kaže naš sagovornik.
Analitičar Dejan Vuk Stanković tvrdi da će Putinova poseta biti bazirana na jačanju ekonomske saradnje i većem učešću ruskih firmi na našem tržištu.

- Postoji mogućnost da se razgovara i o strateškom okretanju Srbije ka Rusiji. Verujem da će biti reči i o većem učešću ruskih firmi na našem tržištu – kaže Stanković.


Na pitanje da li nam samim tim ne gine i učešće u rukom vojnom savezu, on kaže:
- Čak i ako bude razgovora o tome, to neće biti objavljeno na sva zvona.


Zoran Stoiljković, profesor na FPN, kaže da od ovog susreta možemo očekivati podršku koja će ojačati i strateški i ekonomski potencijal.

- Rusi žele da imaju svoj strateški uticaj u ovom regionu, da ruski kapital bude prisutan. Kad je reč o pristupanju ruskom vojnom savezu, Srbija u saradnji sa NATO svakako neće ići dalje od programa Partnerstvo za mir – kaže on.

Prema rečima ekonomiste Zorana Popova, kako Srbija neće ući u EU do 2020. godine, pametno je da se okrenemo Rusiji i s njima izgradimo ekonomsko partnerstvo.

- Ruse mogu da interesuju ulaganja u gas i naftu, laku industriju – navodi Popov.


Predsednik PKS Miloš Bugarin kaže da će početak izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju doneti našoj zemlji energetsku stabilnost, da će uposliti domaću građevinsku operativu i industriju građevinskog materijala.


VestiNET: http://www.vestinet.rs/tema-dana/putin-srbiji-nudi-vojni-savez-sa-rusijom

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.