Sunday, November 11, 2012

kURir +++ Vladimir Putin smenio vojni vrh

Kurir: 
Vladimir Putin smenio vojni vrh
Planeta,  
Ruski predsednik potpisao ukaz i imenovao Gerasimova, koji je vodio rusku vojsku u vojnoj oblasti Severni Kavkaz u drugom ratu u Čečeniji početkom 2000.Vladimir Putin, Valerij GerasimovVladimir Putin i Valerij Gerasimov

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je bivšeg ratnog komandanta u Čečeniji Valerija Gerasimova za novog načelnika Generalštaba, umesto Nikolaja Makarova.

Ovaj potez usledio je nekoliko dana posle smene ministra odbrane Anatoliija Serdjukova. Putin je smenio i zamenika ministra odbrane i unapredio dva generala.

Putin je potpisao ukaz i imenovao Gerasimova, koji je vodio rusku vojsku u vojnoj oblasti Severni Kavkaz u drugom ratu u Čečeniji početkom 2000. Gerasimov je takođe imenovan za prvog zamenika ministra odbrane.

"Jedan od glavnih zadataka je očigledno obnova naoružanja vojske i mornarice, ali ne samo to. Ima drugih zadataka za usavršavanje struktura i vođstva trupa", rekao je Putin Gerasimovu, prenosi Kremlj.

Putin je izrazio nadu da će Gerasimov zajedno s ministrom odbrane izgraditi dobro i stabilno partnerstvo s glavnim industrijskim kompanijama u oblasti naoružanja.

Putin je početkom godine postavio kao cilj obnovu naoružanja ruske vojske i najavio je da će više od 550 milijardi evra biti izdvojeno za vojnu industriju tokom narednih deset godina.

Gerasimova je predložio novi ministar odbrane Sergej Šojgu, dugogodišnji ministar za vanredne situacije i čovek od poverenja u Kremlju. Šojgu je u utorak postavljen umesto Anatolija Serdjukova, umešanog u veliki korupcionaški skandal.

Iako je Putin povezao smenu Serdjukova sa navodnom korupcijom, mnogi stručnjaci smatraju da je Serdjukov otpušten zbog sve veće borbe, iza scene, za raspodelu 550 milijardi evra koje Kremlj planira za kupovinu nove vojne opreme do 2020. godine.

Serdjukov je tražio bolji kvalitet i niže cene od vojne industrije i mesecima odbijao da potpiše ugovore, zbog čega se zamerio rukovodiocima u toj industriji koji su tesno povezani s Kremljom.

Za vreme Serdjukova vojska je kupovala opremu iz Francuske, Izraela i Italije i drugih zemalja.

"Imali smo problem sa Ministarstvom odbrane zbog promene zahteva industriji", rekao je Putin danas. "Naravno, moramo da tražimo najsavremenije komade, ali takođe nam je potrebna određena stabilnost. Nadam se da ćete moći da razvijete stabilno i dobro partnerstvo sa našim vodećim vojnim pogonima", rekao je Putin.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.