Tuesday, November 6, 2012

Hajde da pričamo o...

  06. 11. 2012 
13:37h izmena vesti 15:41h 
 | Beta| foto: AP 

Povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da "nema ni govora o tome da se dijalog završi priznanjem", dok je Hašim Tači izjavio da se neće pričati o statusu Kosova jer je on "jednom zauvek rešen". 
 O čemu će pričati Dačić, Tači i Eštonova
 
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je, pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu predstavlja nastavak razgovora u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da nema ni govora o tome da se dijalog završi obostranim priznanjem.
 
Šta su o sutrašnjem sastanku u Briselu rekli poslanici Skupštine Srbije?
"Apsolutno je nemoguće da Srbija prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova", naglasio je premijer Srbije u izjavi novinarima, a na pitanje da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da će ishod celog procesa biti međusobno priznavanje, odgovorio:
 
"On može da izjavljuje šta god hoće, isto tako kao što bih i ja mogao da izjavljujem šta god hoću, ali ne želim. Nemamo ništa protiv da razgovaramo o totalnoj i potpunoj normalizaciji odnosa, a to podrazumeva dogovor sa Srbijom i kompromis".
 
Prema njegovim rečima, važno je da EU taj dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji.
 
"Mi imamo inicijativu, predlažemo i želimo da se to pitanje što pre reši, ali da bi se rešilo ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu", istakao je srpski premijer.
 
Dačić je objasnio da sutrašnji sastanak sa visokom predstavnicom EU i kosovskim premijerom, drugi po redu, predstavlja nastavak dogovorenog i naglasio da je Beograd spreman za potpunu normalizaciju odnosa sa Prištinom, ali da to podrazumeva dogovor i kompromis sa Srbijom.
 
"To nije nikakav spektakularni sastanak, to je deo onoga što smo se dogovorili - da nastavimo i da stalno vodimo dijalog, da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima", rekao je Dačić.
 
Dodavši da očekuje razgovor koji će dotaći mnoge teme, Dačić je rekao da je prvi sastanak naišao na dobar odjek u svetu i da je za Srbiju veoma bitno da se taj trend nastavi i dalje.
 
Prema njegovim rečima, važno je i da se to pitanje ne ostavlja nekim budućim generacijama. "Ako ga ne reši ova vlada teško će se bilo koja druga usuditi da ga rešava", rekao je premijer Srbije.

Neću da pričam o statusu

Na drugoj strani, kosovski premijer Hašim Tači, koji je trenutno u poseti Zagrebu, izjavio je da će sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sutra u Briselu razgovarati o sprovođenju do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine, ali da neće biti reči o statusu Kosova.
 
Na konferenciji za novinare, posle razgovora sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, Tači je rekao da Beograd treba da odustane od paralelnih struktura bezbednosti na Kosovu, kao ostataka politike Slobodana Miloševića, kao i da je važno da se hitno reši sudbina 1.800 nestalih Albanaca sa Kosova.
 
Upitan da li je spreman da sa Dačićem razgovara o srpskoj platformi za Kosovo, Tači je kazao da Srbija nema ni moralno, ni političko ni zakonsko pravo da rešava pitanja Kosova.
 
"Status Kosova je proglašenjem nezavisnosti jednom zauvek rešen", kazao je Tači. On je dodao da Kosovo ide prema evroatlantskim integracijama što će, ocenio je, doprineti stabilnosti ne samo Kosova već čitavog regiona. 


Vesti: http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/267540/Hajde-da-pricamo-o


Pregovori sa Prištinom Ivica Dačić Kosmet Kosovo Hašim Tači Hrvatska Zoran Milanović Platforma o Kosovu

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.