Friday, September 14, 2012

Vesti: Bos sa američke crne liste

Bos sa američke crne liste 

14. 09. 2012. 12:04h | B. Đokić - Vesti

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/254184/Bos-sa-americke-crne-liste- 


Policija i dalje traga za Naserom Keljmendijem (52), osumnjičenim da je vođa jedne od najjačih bandi trgovaca narkotika na Balkanu, koji je izbegao hapšenje nakon što su u sredu ujutru pripadnici bosanske bezbednosne agencije SIPA upali u njegov hotel Kasa grande u Sarajevu.

KELJMENDI IZBEGAO HAPŠENJE: Akcija SIPA u Sarajevu

Kako je saopštio Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, Interpolova poternica za Keljmendijem biće uskoro raspisana. On je dodao i da bosanska policija zna gde se odbegli narko-bos krije, a prema informacijama koje su izašle u javnost, Keljmendi se nalazi u Crnoj Gori.


Keljmendi se često u javnosti pominjao kao vođa albanske mafije u BiH, ali i kao jedan od najmoćnijih narko-barona na Balkanu. U okviru policijske akcije Lutka, koju su sproveli SIPA i policija Republike Srpske, u sredu je uhapšeno preko 25 osoba, od čega su neki njegovi najbliži saradnici. Oni su osumnjičeni za šest ubistava i pokušaja ubistava.

 

Naser Keljemndi
Koliko je Keljmendi bio opasan i koliku je opasnost predstavljao za region videlo se kada ga je predsednik SAD Barak Obama 1. juna ove godine stavio, uz još jednog meksičkog i avganistanskog narko-dilera, na "crnu listu", kao "značajnog trgovca narkoticima u inostranstvu".

- Prvi put smo posvetili veću pažnju Keljmendiju u drugoj polovini 1990-ih godina. Tada smo saznali da se bavi švercom i preprodajom nafte. Posle je krenuo u posao sa narkoticima, u čemu je uskoro postao jedan od glavnih igrača - sa druge strane saznaju "Vesti" u srpskoj policiji.


Novac koji je zaradio od heroina i kokaina znao je "pametno da uloži". Milo Đukanović, bivši crnogorski premijer i aktuelni predsednik vladajuće stranke DPS, priznao je u nedavnom intervjuu TV kući Al Džazira da je Naser Keljmendi kao etnički Albanac pomogao organizaciji crnogorskog referenduma o osamostaljenju. Đukanović je pohvalio Keljmendija rekavši da je to učinio "kao patriota" iako Keljmendi u tom trenutku nije imao crnogorsko državljanstvo, ali je očigledno bio blizak Đukanoviću.


Koliko je Keljmendi "mio" crnogorskim vlastima videlo se i maja ove godine, kada se nagodio sa crnogorskim tužilaštvom zbog gradnje hotela Kasa grande u Ulcinju bez građevinske dozvole. Nakon što je to priznao, "osuđen" je da plati 5.000 evra u humanitarne svrhe zbog gradnje velelepnog hotela vrednog nekoliko miliona evra.
Ovaj rođeni Pećanac, sa zakonom se sukobio vrlo rano. Prvi put je osuđen 1976. godine upravo u Peći. Tada je zbog pokušaja ubistva osuđen na 18 meseci zatvora.
Jedan od njegovih najbližih saradnika je Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, koji je osumnjičen za ratne zločine nad Srbima.

 

SARADNIK NARKO BOSA: Naser Orić

Prema informacijama SIPA, on je povezan i sa Safetom - Sajom Kalićem iz Rožaja u Crnoj Gori, koji se takođe sumnjiči da je jedan od glavnih narko-dilera u regionu, ali i sa Muhamedom Ali Gašijem, još jednim Albancem koji živi u Sarajevu. Srpske bezbednosne službe imaju informacije koje Keljmendija povezuju sa mafijom u Peći, preko koje je ostvario saradnju sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.
 

 Sarađivao sa "surčincima"

 
Među najbližim saradnicima ovog narko-bosa bilo je i nekoliko Srba. Novac zarađen od droge "prao" je u Crnoj Gori, ali i u Srbiji preko jednog bivšeg člana "surčinskog klana".

- Ovaj Surčinac, čije ime znamo, ali zbog istrage ne možemo da ga objavimo, preko svojih veza prao je novac za Keljmendija. To je radio preko jednog biznismena iz Republike Srpske koji je nedavno osuđen zbog finansijskih malverzacija, a taj biznismen je bio jedan od glavnih ljudi za pranje novca drugog narko-bosa, Darka Šarića. Ovaj Surčinac i biznismen iz Republike Srpske bili su povezani preko osobe od najvećeg poverenja, koji je u isto vreme radio i dalje radi za jednu od najbogatijih osoba u Srbiji - saznajemo u srpskoj policiji. 

 

Prijatelj vlasnika "Dnevnog avaza"

 
Prema izveštajima koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo, Keljmendijev bliski poslovni saradnik je i Fahrudin Radončić, vlasnik bosanskog lista "Dnevni avaz". Prema podacima ovog centra, oni su razmenili nekoliko nekretnina u Zenici i Sarajevu, a Radončićevo preduzeće je od Keljmendija kupilo i blindirano vozilo.
  

Javio se iz Crne Gore

 
Midhat Kočo, Keljmendijev advokat, izjavio je crnogorskim medijima da se telefonom čuo sa svojim klijentom.

- Zvao me je sa broja koji ima isti pozivni kao ovaj sa kog me vi zovete - 382. Mog klijenta policija ne traži i on bi se odmah javio da zna da je potrebno. Svi znaju da je on već dva meseca u Crnoj Gori - izjavio je Kočo podgoričkim medijima.
Sve to je demantovao crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović koji je izjavio da "ima podatke da se Keljmendi ne nalazi u Crnoj Gori".

 

Bogatstvo od šverca droge

 
Baza Keljmendijeve grupe bio je hotel Kasa grande u sarajevskom naselju Ilidža. Prema Keljmendijevoj imovinskoj karti, koja je dostupna javnosti, on u Sarajevu poseduje tri kuće, dva stana i pomenuti hotel, a u Podgorici stan. U Ulcinju poseduje stan i stambene prostorije od 337 kvadratnih metara, stambenu zgradu od 1.600 kvadratnih metara i hotel na Velikoj plaži, koji se takođe zove Kasa grande. 


"Lutka" uzvraća udarac

 
Prema pisanju bosanskih medija, najveća akcija u obračunu sa kriminalom u istoriji ove zemlje, dobila je naziv "Lutka" po nadimku koji su članovi ove kriminalne organizacije dali operativcu SIPA Vahidinu Šahinpašiću, koga su planirali da ubiju.

- Ovaj operativac je poslednjih nekoliko godina posvetio svoj život praćenju i rasturanju zločinačkih organizacija i njihovih članova. Bio je trn u oku Darku Elezu, Đorđu Ždrali i drugim kriminalcima. Kada su saznali za njega, planirali su da ga likvidiraju, a u internoj komunikaciji zvali su ga Lutka. E evo šta se desi kada Lutka uzvrati udarac - kažu za bosanske medije u policiji. 
 
Bosna i Hercegovina BiH Sarajevo Naser Keljmendi Crna Gora Narko bos Organizovani kriminal SIPA Državna agencija za istragu i zaštitu Kosmet Kosovo i Metohija

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.